Design / Дизайн

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: ляво – неизвестен (2014, обложка на албума Феникс на групата Д2), дясно – Манолов (2010, проект за обложка на албума Da Veri Beast на DST, впоследствие отхвърлен, но публикуван в интернет). “Frank” е убеден, че “съвпадението” е плод на случайност.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. Корица на юбилейния алманах 21 години Da Small Tragoediaz, чието издаване се предвижда да се случи в края на 2013. Използваното произведение, разбира се, е дело на “Frank” и тенденциозно се появява още на корицата на книгата Долините на времето – сборник разкази на Любомир Манолов за комунистическата епоха в България, а и на обложката на сингъла Up Against da Wall. Както обикновено в такива случаи, ПреподРобния използва авторски фотомонтаж, върху който рисува (за първи път в живота си) с таблет. Алманахът е замислен като луксозно издание в ограничен тираж, което ще разказва пълната история на най-артистичната група на Балканите.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. Оформление на форзаца на юбилейния алманах 21 години Da Small Tragoediaz. Продуцент на това странно книжно тяло е сформираната през 2012 издателско-дизайнерска групировка H&Я Media, за която до момента се знае само, че се мъчи да набере средства за стартиране на българско музикално списание.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. Оформление на авантитула и титулната страница на алманаха 21 години Da Small Tragoediaz. Луксозен годишник на рок група – това е силно ексклузивен за родните шоубиз стандарти прецедент. Всъщност такова издание в България няма. Но за Трагедиите е ежедневие да правят нещата за първи път, така че нищо ново под Слънцето.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. Фолио от алманаха 21 години Da Small Tragoediaz. Съдържание на първа част – Da Band. Успокояваме всички дайхард фенове, които нямат средства за скъпия каталог – верни на принципите си, че изкуство, което се прави без пари, не струва пари, Трагедиите публикуват цялото му съдържание в съответните раздели на този уебсайт.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. ФОТОГРАФИ: Куцаров, неизвестен, Дишовски. 2013. Фолио от алманаха 21 години Da Small Tragoediaz. История на бандата и основни формаци. За голямо съжаление от периодите на активност на DST1, DST4, DST8 и DST9 не са запазени никакви кадри, в които да присъства цялата членска маса на групата.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. “Лицето” на обложката на преиздадения и уж цензуриран албум Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe in God. Необичайно за стила, всъщност доста екстремно метъл оформление за един опус с електронна музика и танцувален хипхоп.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. “Гърбът” на обложката на диска Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe in God с траклиста на албума. Портретът на Dr Frank и т. нар. Череп на Хитлер се оказват инкарнации на една и съща личност. Дали някога ще разберем коя е тя?

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. “Гърбът” на ре-рилийза на диска Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe in God. Дизайнът е леко “освежен” в мастиленочерно и вадещо очите оранжево, а мустаците и перчема от т. нар. Череп на Хитлер от първото издание са радикално премахнати под натиска на медиите, които негласно отказват да промотират албума с оригиналната обложка десетина години по-рано.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2013. “Кръгчето” на ре-рилийза на диска Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe in God. Както се вижда, макар формално да е опитал да цензурира рисунката си, “Dr Frank” все пак не е успял да избяга далеч от тежката “германска” визия, типична за артуърка на Трагедиите. Аналогично, пак чисто формално, на самия диск пише: “цензурирано издание”, въпреки че, като изключим няколко фиктивни пиукания на местата на най-вулгарните изрази, текстовете са си същите като през далечната 2004 година.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2012. “Лицето” на обложката на част 2 – Da Remixez, на юбилейния албум на DST – Da Disco Clownz from Hell. Специалистите смятат дизайна за компромис с плоскостно-силуетния стил на Трагедиите. “Frank” смята специалистите за задници.

ДИЗАЙН: Манолов. 2012. “Гърбът” на обложката на част 2 – Da Remixez, на юбилейния Da Disco Clownz from Hell с траклиста на компилацията. Тъй като в албума участват няколко десетки гост-музиканти, “Frank” се извинява предварително на евентуално пропуснатите в списъка.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2012. “Гърбът” на диска Da Disco Clownz from Hell Pt 2 – Da Remixez. Прелиминарната уговорка с автора на рисунката е той сам да я оцвети в стила на американските екшън комикси. Поради голямата си заетост Иванчев не успява да направи това, ето защо “Frank”, който не е специалист в областта, поема риска да колорира обложките.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2012. “Кръгчето” за юбилейния диск на Da Small TragoediazDa Disco Clownz from Hell Pt 2 – Da Remixez. Чудовището Tragedy Monsta ще се променя по малко във всяко ново издание от предвидените четири, докато добие окончателния си облик за настоящото десетилетие. Още по-интересното обаче е, че артуъркът на поредицата DDCFH метаморфозира и в отделните дискове от тиража – всяко копие се различава от останалите по нещо дребно – буквичка, щрихче, петънце с различен цвят и т. н.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2012. “Кръгчето” за юбилейния диск на DSTDa Disco Clownz from Hell Pt 1 – Da Songz. Ивайло Иванчев, който живее и твори в Австралия, е водещ български илюстратор и комикс артист от вече средното поколение. Работил е за множество периодични издания и анимационни студиа у нас и в чужбина. С “Frank” е имал честта да бъде състудент в Националната художествена академия, където двамата не са научили абсолютно нищо, което е видно от високото ниво на изобразителната им култура.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2012. “Лицето” на обложката на Част 1 – Da Songz, на юбилейния албум на DST – Da Disco Clownz from Hell. След тази колаборация Преподробния и Иванчев продължават сътрудничеството си, като издават съвместно цял графичен роман.

ДИЗАЙН: Манолов. 2012. “Гърбът” на обложката на юбилейния албум на Da Small Tragoediaz, озаглавен Da Disco Clownz from Hell Pt 1 – Da Songz, с траклиста на изданието и въздългия списък на участващите в него музиканти, съкомпозитори на “Frank”, диджеи и почетни гости.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2012. “Гърбът” на диска Da Disco Clownz from Hell Pt 1 – Da Songz. Иванчев прави нов, радикален прочит на външния вид и характера на популярното чудовище, създадено от “Frank”, което се нарича Tragedy Monsta, при това в най-добрите традиции на комерсиалния американски комикс на Marvel. Това определено е рок обложката на 2012 година в България.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2012. “Лицето” на обложката на ре-рилийза на “трагичния” дебют What’s Up? За оформлението на първото издание е използвано същото произведение на ПреподРобния, но дизайнерът е човек на музикалната компания дистрибутор.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2012. “Гърбът” на обложката на второто издание на първия в България изцяло дигитално записан албум – What’s Up? с траклиста и подробния списък на участващите в записите и пре-продукцията музиканти и композитори.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2012. Оформление на ре-рилийза на компакт диска на Da Small TragoediazWhat’s Up? Тук отново е използвана създадената специално за първото издание четирицветна литография, изпълнена от ПреподРобния в неговата оригинална авторска техника за рисуване с химикалка върху варовиков блок. Нещо любопитно: малко хора знаят, че освен графичен дизайнер човекът с псевдонима “Frank” е сред броящите се на пръстите на едната ръка живи технолози на класическата литография на Балканите.

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙН: Манолов. 2012. “Гърбът” на кутията на диска на повторно публикувания 10 години след премиерата си What’s Up? Албумът няма да се продава по магазините, а само в интернет и на концерти. По тази причина баркодът е премахнат, а на негово място е поставен следният надпис: All rightz 2 da people! We don’t give a fuck ‘bout di unauthorized copyin’, reproduction, hirin’, lendin’, public performance & broadcastin’ of our songz.

ДИЗАЙН: Манолов, ФОТОГРАФ: Куцаров. 2011. Оформлението на компакт диска на Da Small TragoediazDa Veri BEAST. Говори се, че на снимката е запечатано окото на самия Dr Frank. Пълни глупости! Белезите по веждите и челото издават тайната, че моделът тук всъщност е дизайнерът и мениджър на бандата – ПреподРобния “Frank”, който днес е солиден мъж със старателно закърпена репутация, но според слуховете в миналото е бил запален скандалджия и перманентен участник в сбивания на идеологическа или чисто естетическа основа.

ХУДОЖНИК: Гайдарова, ДИЗАЙН: Манолов, ФОТОГРАФ: Куцаров. 2011. “Лицето” на обложката на сборния диск Da Veri BEAST. Гайдарова е един от водещите рисувачи, илюстратори и графични артисти в България.

ДИЗАЙН: Манолов, ФОТОГРАФ: Куцаров. 2011. Гърбът на обложката на диска Da Veri BEAST. Светослав Куцаров е един от най-задълбочените познавачи на светлосянката сред българските фотографи.

ДИЗАЙН: Манолов, ФОТОГРАФ: Куцаров. 2011. “Гърбът” на компакт диска Da Veri BEAST. Куцаров снима най-вече за периодични издания, сред които изпъкват Жената днес, Стандарт За ХОРАТА, където е сътрудничил на самия “Frank”, и (за съжаление) вече несъществуващото пътешественическо списание Одисей. Спокойно можем да наречем този майстор на обектива официален фотограф на DST.

ДИЗАЙН: Манолов. 2011. Плакат за съвместния коледен концерт на DST, Mazut и виртуозния китарист Jimi Sobara в клуб The Box, София. По една или друга причина организаторите от клуба отлагаха събитието десетина пъти в течение на цялата 2011 година. В края на краищата това шоу все пак не се състоя, но уж “по вина на Трагедиите”, както бе огласено в медиите, тъй като китаристът на последните – Euerpi, получи остра инфекция на очите. Днес отношенията между DST и The Box са изгладени и дори през февруари 2012 бандата свири на сцената на клуба на първия и единствен до момента анти-ACTA минифестивал заедно с ню глемърите Alley Sin, забавните пънк-рокери Шум и невръстните трашъри Savage Ravage. Що се отнася до постера, при толкова различни като звучене изпълнители той нямаше как да не е хиперминималистичен и така уверено издържан в плоскостно-силуетния стил, който “Frank” (може би) на шега нарича “Nu Art Nouveau”. По въпроса за изфабрикуваните от глупави журналисти обвинения, че Трагедиите пробутват на широките маси рециклирана “наци-визия”, вече се изказахме.

ХУДОЖНИК: Манолов, ДИЗАЙН: Манолов. 2011. Da Dark Night – плакат за концерта на DST в клуб Три уши, София, със съпорт от диджеите Malkavian и Fanatic. Според някои на постера е изобразен черепът на самия Адолф Хитлер, но това са пълни дрънканици на некомпетентни хора. Всъщност рисунката е правена от “Frank” по оригинал от руски учебник по пластична анатомия в годините, когато той се подвизава като преподавател по въпросната дисциплина в Националното училище за изящни изкуства. Дай хард феновете на DST обаче и до днес отказват да повярват, че “концептуалните” влечения на фронтмена към скелетите и одраната плът са породени от чисто комерсиални интереси и строго професионални задължения.

ХУДОЖНИК: Иванчев, ДИЗАЙН И ЦВЯТ: Манолов. 2011. DST @ On Fest – плакат за участието на Трагедиите на плануваното като “голямо” музикално събитие, което по онова време се провежда за първи път в София. По-късно комикс рисунката е използвана за обложка на албума Da Disco Clownz from Hell. DST са поканени от организаторите на фестивала заедно с още десетина български банди след сурова и безпристрастна селекция. Лошата организация на концертната програма обаче проваля ивента, тъй като саунд пробите закъсняват с часове и накрая групите са принудени да се качват на сцената за по едно-две парчета. “Frank”, естествено, прибира отбора си и изобщо не благоволява да се появи пред публиката. Организаторите се извиняват и обещават да поканят бандата на следващото издание. Уговорката не е спазена.

ХУДОЖНИК: Манолов, ДИЗАЙН: Манолов. 2011. Made in Strelcha – плакат за участието на Da Small Tragoediaz на артфестивала Нищо подобно в град Стрелча – единственият концерт в историята на Трагедиите, проведен без присъствието на “Frank”. Твърденията, че последният е киборг, биват опровергани от съдбата през лятото на 2011, когато той получава стомашна криза с неизяснен произход. Останалите от DST7Euerpi, Hed Trips и Balkan Hed, не без помощта на вокалиста на MazutDark, и няколко бутилки гроздова ракия, се справят със сценичната треска толкова радикално, че на следващата година Hed Trips и Balkan Hed са поканени на същия фестивал със страничния си етно-електро проект Balkanhed Project. На DST пък организаторите на събитието обещават хедлайнерска роля през 2012 и, разбира се, не спазват обещанието си.

ХУДОЖНИК: Манолов, ДИЗАЙН: Манолов. 2011. Плакат за концерта Da Sickret Live! на Da Small Tragoediaz в клуб Три уши, София. Събитието е отложено поради липса на състав, тъй като по това време групата отново е в процес на разпад. Несъстоялите се изяви на Трагедиите в хода на тяхната история са почти толкова, колкото и проведените. Обяснимо е – в група от киборги човешкият фактор като правило продуцира силно негативно влияние. Ето защо “Frank” от години се опитва да го сведе до минимум и да замести колкото може повече от личностите в DST с пиратски софтуер.

ДИЗАЙН: Манолов, ФОТОГРАФ: Куцаров. Плакат за съвместния концерт на Da Small Tragoediaz и едноличния дарк уейв проект Пролетарии в клуб Fans, София. Идеята тук е визията да се обръща на 180 градуса, та да могат и двете групи да рекламират събитието равностойно, а и с минимални разходи – само за един постер. Лидерът и единствен член на Пролетарии обаче не зацепва, че би могъл да го завърти, преди да го залепи, и се обижда, тъй като решава, че логото му ще виси надолу с главата в течение на цялата кампания. В резултат получава от страна на “Frank” една предълга, стилистично издържана и теоретично аргументирана ругатня и концертът бива отменен. Това е първият дизайнерски продукт в историята, който носи обновеното лого на Трагедиите.

ХУДОЖНИК: Манолов. 2010. По-късни варианти на логото на Da Small Tragoediaz. Авторът успява максимално да приближи запазения знак до възприетата в последните години от групата под влияние на художника Иванчев комикс стилистика. “Едно време – казва “Frank” – рок и метъл албумите имаха симпатична ръкотворна леко наивна фентъзи визия. С навлизането на компютрите тя се изроди в силно неприятен и богато кичозен фотореализъм. Чакам само времената, когато кориците за албуми ще станат 3D, за да се отвратя напълно. Ето защо артуъркът на DST е така класично плоскостен, стилно орнаментален и минималистично японистки. Стараем се да върнем в тренда естетиката на черния контур и равните цветни плоскости от плакатите на Лотрек и комиксите на Marvel.” Ако още не сте стоплили, Da Small Tragoediaz са единствената рок банда по нашите ширини, която обръща внимание на нещо различно от китарни модели и усилватели.

ХУДОЖНИК: Манолов. 2010. Редизайн на логото на Da Small Tragoediaz. Първоначално “Frank” възнамерява да стилизира класически римски орел и в интерес на истината известно време смята, че този е именно такъв. Проклетата птица обаче се оказва видоизменена за целите на германската пропаганда от Хитлерово време версия. Е, и?

ХУДОЖНИК: Манолов. 2010. Типографски експерименти върху подчертано “германски” неоготически шрифт с подчертано “германски” цветове за логото на възродените в началото на второто десетилетие Da Small Tragoediaz. Както се казва: “Като ще е гарга – рошава да е!” Когато осъзнава, че неговият “римски орел” всъщност е хитлеристки, “Frank” решава поне да следва стилистиката докрай. В следващите години това ще му навлече обвинения и недоразумения, тъй като съвременните хора продължават да не разбират, че понякога изкуството е просто изкуство, а, бидейки робот от бъдещето, “Frank” продължава да не разбира съвременните хора. Заради логото си през годините Трагедиите пропуснаха доста фестивали. Защо ли?

ХУДОЖНИК: Манолов. 2010. Варианти на емблемата-аватар на възродените DST. В лика на този пришълец са утилизирани елементи от смъртната маска на Чингис Хан. Пореден удар на камък от страна на антрополозите, които от столетия търсят черепа на Хитлер в артуърка на Трагедиите.

ФОТОГРАФ: Манолов, ХУДОЖНИК: Манолов. 2005. Портрет на басиста на DST5 Pushkin. Нереализиран проект за част от обложката на макси сингъла Da Deuce Doesnt Believe/Frank&Stein. Pushkin не пожелава да се впише във вече действащата по онова време формация DST6, поради което лъчезарният му образ отпада от артуърка на изданието. Рентгенографията в устата му не е на собствения му череп, нито пък на този на Хитлер, както бихте си помислили. Това е мозъчната кутия на самия “Frank” от годините, когато той страда от хроничен синузит.

ХУДОЖНИК: Манолов, ДИЗАЙН: неизвестен. 2001. “Гърбът” на обложката на What’s Up?. Дизайнерът използва детайли от две произведения на “Dr Frank” – литографията Claustrophobia (вече утилизирана от ПреподРобния в оформлението на миниалбума Da Birth of Tragoedia’96) и сухата игла A Small Demon. По недоглеждане на “Frank” в логото на бандата е пропусната нищо незначещата, но семантично есенциална представка “Da”.

ХУДОЖНИК: Манолов, ДИЗАЙН: неизвестен. 2001. “Кръгчето” на албума What’s Up? – нагледен пример за уникална творба от европейски мащаб, поднесена в типично българска неугледна “опаковка”. Използван е детайл от едноименната литография на “Frank”. Както се вижда от снимката, печатът е лош, а оформлението на дизайнера на компанията Wizard е повече от аматьорско. Днес обаче този диск, публикуван в смешно скромен тираж, въпреки че в договора на DST с издателите е фиксиран доста по-голям брой аудионосители, има релативно висока колекционерска стойност.

Back 2 ARTWORK / Обратно към ХУДОЖЕСТВЕНО ОФОРМЛЕНИЕ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.