Workz / Творби

ХУДОЖНИК: Иванчев. 2011. Проект за обложка на юбилейния четворен албум на DST, наречен Da Disco Clownz from Hell, който излезе през 2012 година (четвърти вариант). Съществото, изобразено тук, се нарича Tragedy Monster и представлява мелез между Франкенщайн, Еди на Iron Maiden и Death на Тери Пратчет. DST често използват това изчадие в своята визуална концепция, но Иванчев определено го сподобява с чисто нова физиономия, при това досущ като на “лошите” от американските комикси. Трагедиите възнамеряват да утилизират “естетиката” на Marvel и в бъдеще.

ХУДОЖНИК: Иванчев. 2011. Проект за обложка на албума Da Disco Clownz from Hell (трети, отхвърлен вариант). ПреподРобният “Frank” не одобрява фона, който е твърде “вътре” в стилистиката на KMFDM, както и леко небрежното пластично отношение на автора към важни неща във визията на Трагедиите като бойната машина и руините на цивилизацията. Дразни го и автоматът, защото продуцира релативно малко кръв. Иванчев е толкова феноменално сръчен и бърз рисувач, че само за ден преработва рисунката, достигайки до по-горния вариант.

ХУДОЖНИК: Иванчев. 2011. Проект за обложката на албума Da Disco Clownz from Hell (втори, отхвърлен вариант). Претенциозният “Frank” одобрява новата визия на Tragedy Monster, но поръчва на своя колега да го нарисува на фон с милитаристична тематика – танкове, разрушени градове, горящи изтребители, и да добави подробно разработен преден план с трупове на войници, офицери и пречупени бойни знамена. Освен това му се дощява прочутото чудовище да носи, ако не цяла броня, то поне каска или шлем, както и знаме с логото на DST.

ХУДОЖНИК: Иванчев. 2011. Проект за обложката на албума Da Disco Clownz from Hell (първи вариант, идеен проект). Новият имидж на прочутия Tragedy Monster вече е налице. През 90-те години на миналия век той беше просто един череп с тъжни, изразителни кравешки очи и пънк прическа, а към края на хилядолетието си пусна Хитлеров мустак и коафира гребена си на перчем. Сега вече е войнствен имперсонален бабаит, който редовно ходи на фитнес и има цялата филмография на Чък Норис. Какво ли ще стане с неговия аутфит, когато го пратим в Средновековието?

ХУДОЖНИК: Гайдарова. 2011. Един от двата варианта за обложката на албума на DST Da Veri BEAST, които художничката представи на “Frank”. Рисувани са с най-обикновен молив на най-обикновена хартия. Това е неодобреният проект, който, между другото, е също толкова великолепен, колкото и одобрения. Пенка Гайдарова е един от най-изтъкнатите български графици, които работят в руслото на пост-сюрреализма. Освен като рисувач, тя е популярна и като иконописец, графичен дизайнер и 3D моделист. Занимава се и с ортодоксално църковнославянско пеене и народна музика. Дълбоко религиозен артист (без да достига до фанатизъм), с работата си за Трагедиите тя опровергава всички безпочвени медийни обвинения, че DST са сектантска сбирщина от сатанисти и човекомразци. “Frank” е имал честта да се учи от нея, а не от професорите си в Националната художествена академия в София.

ХУДОЖНИК: Манолов. 2009. Колаж от литографски отпечатъци, колориран на Photoshop. Заготовка за обложката на сингъла Perpetuo Mortalis (преименуван на Perpetual Life). Творбата е замислена като илюстрация към сборник есета на Рангел Вълчанов, но тъй като сборникът не излиза на бял свят, “Frank” я преработва за целите на Трагедиите.

ФОТОГРАФ: Манолов. ХУДОЖНИЦИ: Фичерова, Манолов. 2004. Завръщане. Компютърно генериран и колориран на Photoshop фотоколаж, използван в артуърка на макси сингъла Da Deuce doesn’t Believe/Frank&Stein. Първоначалната идея в оформлението на този сингъл е всеки от вариантите на песента Da Deuce doesn’t Believe in God, които по онова време са само три, да бъде илюстриран с отделна творба. Тази тук е визуализация на симфо-ремикса на CJ Q-Tech. Сингълът ще бъде преиздаден през 2013 с още три нови версии на парчето.

ХУДОЖНИК: Манолов. 2004. Т. нар. Череп на Хитлер. Прерисуван от руски медицински атлас и доработен и колориран на Photoshop анатомичен препарат, който по-късно е използван за обложката на макси сингъла Da Deuce doesn’t Believe/Frank&Stein, както и за концертни постери. Тук “Frank” за първи път прилага необичайната си техника – ескизът се прави с моливи, туш и подобни материали, скенира се, оцветява се и се текстурира дигитално, а после се принтира, върху принта се рисува и колажира отново, след което той се скенира повторно и т. н. до безкрайност.

ХУДОЖНИК: Манолов. 2003. По-ранен вариант на прочутия Череп на DST. Парадоксалното при Трагедиите е, че те употребяват безогледно пълния набор от клишета на хеви метъл културата и популярното фентъзи “изкуство”, а никога не са били поставяни в рамките на въпросните стилове, нито пък са били обвинявани в плагиаризъм.

ХУДОЖНИК: Манолов. 2001. What’s Up? – класическа литография върху камък с химикалка, креда и три цветни транспарентни оувърпринта. Използвана е за обложката на едноименния албум на Da Small Tragoediaz – първия дългосвирещ в дискографията на групата. С това произведение “Frank” усъвършенства своята оригинална авторска техника за рисуване върху фино корниран баварски варовик с най-обикновена химикалка за писане, като същевременно въвежда в практиката на графиците-принтмейкъри най-евтиния и лесен за набавяне пиктурален материал. Материалът е евтин, но пък работата с него е бавна и трудоемка, поради което въпросната картина и до днес държи най-висока цена от всички творби на художника, ето защо от целия тираж ръчни отпечатъци (около 30 броя) е продаден само един, и то извън България. Освен, че е успешно утилизирана в оформлението на DST, What’s Up? послужва на автора си и като един от основните практически примери в дисертацията му на тема традиционни и модерни техники за ръчен планографски печат.

ХУДОЖНИК: Манолов. 1995. Химикалка. Ранен дизайн на Tragedy Monsta, рисуван за компилацията с песни на DST, Orbelus, 2TAXI и Прасета в Космоса, наречена доста плоско Rock Singles. След като се оказва, че издателят на този сборен албум – музикална къща Край огнището, няма необходимите средства да заплати обложката, “Frank” решава да използва творбата за сингъла On da Bus, който не е готов и до днес. Куриоз – всъщност Край огнището е фирма, свързана пряко и косвено с централата на Българската социалистическа партия, а “Frank”, както знаем, е отявлен и радикален антикомунист. Последният обаче узнава истината едва час преди премиерата на албума, така че не успява да изтегли песните си от изданието.

ХУДОЖНИК: Манолов. 1993. A Small Demon II – суха игла. Студентска работа на “Frank”, предвидена да послужи за обложка на неиздадения и до днес сингъл Thermonuclear Sex Appeal. Рисунката е направена напълно автоматично, без никакъв предварителен проект и без абсолютно никаква прелиминарна идея – нещо твърде нехарактерно за автора, известен с маниакалния си педантизъм и с това, че обмисля всяко свое произведение с години. Говори се, че докато е рисувал серията Малки демони, ПреподРобния се е намирал под въздействието на комбинация от упойващи вещества. Тъй като текстът на Thermonuclear Sex Appeal обговаря аспектите на подсъзнателното, тази творба, създадена без каквото и да било участие на рациото на артиста, се оказва много подходяща негова илюстрация.

ХУДОЖНИК: Манолов. 1992. Disintegrated Universe I – рисунка с туш и перо (по-късно преведена по фотомеханичен път върху офсетова плака и отпечатвана на литографска преса). Студентска работа на “Frank”, предвидена да послужи за обложка на сингъла Perpetuo Mortalis. Това обаче няма да стане никога, тъй като песента е вече видоизменена и се изпълнява под друго заглавие. Що се отнася до рисунката, тя е мултиплицирана в необичайно голям за стандартите на изящната графика тираж – над 200 принта, поради което цената на въпросните копия е релативно ниска. Съвсем другояче стои въпросът с оригинала – все още собственост на автора. Това е първата творба от прочутия цикъл Жива архитектура, от продажбите на който “Frank” си изкарва хляба и до днес. Говори се, че изобразеният обект е църквата Света Неделя.

Back 2 ARTWORK / Обратно към ХУДОЖЕСТВЕНО ОФОРМЛЕНИЕ

 


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.