Lyricz / Текстове

Mak’em Cry’12

Едно политическо, протестно, анахистко, антиглобалистко, антикорпоративно, анти–АСТА, антикомунистическо и антикапиталистическо парче с мантрично безсмислен текст, подтикващ към бунтове и насилие.

Hi-R’11

Мръсен “любовен” текст, написан от британската певица Amoeba. Ролята на “Frank” в случая се изчерпва само с това да дебалансира някои от строфите, напасвайки ги по ритмиката на плейбека.

Perpetual Life’11

След като песента Perpetuo Mortalis от 1994 получава нов аранжимент през 2011, на “Frank” му хрумва да напише и нов текст на латинглиш – учудващо добре улучен свободен превод на оригиналния.

Bite da Bullet’10

Макар песента да е базирана на ранния хит на DST Eat da Punk! от 1993, където става въпрос за упражняването на черна магия, тематиката на текста е друга – робството в Америка и правата на чернокожите.

Battle’04

Текстът е до известна степен поръчков, направен е по идея на възложителя – рапърите S.W.A.T. Team, така че не търсете в него изящна рима и филигранен словоред. Това е просто вербална битка между три устати емсита.

Da Deuce doesn’t Believe in God (Edit 2)’10

Втората редакция на “Frank” е осъществена с помощта на умелия текстописец Явор Сидеров от бандата Мъртви поети, респективно е доста по-издържана граматически и стилистически от оригиналната.

Da Deuce doesn’t Believe in God (Edit 1)’01

“Frank” се произнася по темата за славата и таланта. Реторичните въпроси тук са два: А. Можеш ли да бъдеш велик, ако не продадеш душата си?, и Б: Щом всички велики са признати след смъртта им, ти защо още си тук?

Frankenstein is in da House’00

С тази хипхоп скоропоговорка за лайфстайла на фрийковете “Frank” изобретява латинглиша – езика на бъдещето. Оттук нататък, с малки изключения, Трагедиите повече няма да пеят на български език.

Desolation (English Version)’10

Латинглиш версия на “Frank” по Самотата – песен на Воева и нейната банда Други гласове. Това не е кавър, а отговор на литературен въпрос. Един от малкото текстове на DST, които могат да се нарекат “поезия”.

Desolation/Самотата (BG Version)’97

Оригиналният текст на Воева и Други гласове. Като правило “Frank” не работи с чужди текстове, но този го впечатлява с наивната си мантричност, така типична за българските дарк групи от края на 80-те години.

Torment in Hell’94

Текст, замислен от “Frank” и неговия приятел Peppers още през 1986 година. Познатият на публиката вариант е наивистична и леко закъсняла сатира срещу остатъчните странични ефекти от Живковите времена.

On da Bus (Version 2)’03

Един от най-силните текстове от “българския” период на “Frank”. И едно от малкото рап парчета в света, в които се разказва някаква смислена и последователна история с начало, развръзка и край.

On da Bus (Version 1)’94

Тази остро социална тирада за (привидно) безсмисленото насилие е стартирана още през 80-те, но окончателната й редакция е направена година преди първия й официален запис от 1995.

Perpetuo Mortalis’94

Една дистопия за времената след края на света (на повърхността) и за Ада в човешката душа (в дълбочина). Текстът на “Frank” се приема за манифест на движението в модерната литература, наречено Трагически експресионизъм.

Thermonuclear Sex Appeal (English Version)’06

След като преработва българския текст на Stein, “Frank” решава да се гмурне в темата и на латинглиш. Оригиналът е окочателно опропастен, лирическото присъствие на Stein е заличено, но идеята на песента си остава на мястото.

Thermonuclear Sex Appeal (BG Version 2)’97

“Frank” задълбочава изследванията в областта на подсъзнанието и мазохистичната еротика, които провежда Stein, но, верен на себе си, инжектира между редовете на текста и конска доза ирония.

Thermonuclear Sex Appeal (BG Version 1)’93

Въпреки привидния нонсенс в лириките на Stein, те най-често са на любовно-еротична тематика. В това парче става въпрос за тъмните страни на сексуалността, респективно за мазохизма и фетишизма.

Panic! This is di End of da World’93

Текстът представлява мрачна прогноза за мутациите на човешкото поведение в условията на някакъв хипотетичен световен Апокалипсис – създадените “по образ и подобие” на самия Господ разкъсват събратята си от глад.

Eat da Punk!’93

Призоваване на духове, че и на самия Сатана, вещерски ритуали, черни меси, магии за любов и смърт – такива неща вълнуват лирическия герой на тази песен. Като в хубавите филми, за покаяние е прекалено късно.

R’N'R of Death (English Version)’10

Почти буквален превод на българската версия. Английските рими тук обаче позволяват на “Frank” да постигне ритмиката на любимото си средноевропейско квазирапиране, което се използва в комерсиалното текно.

R’N'R of Death (BG Version)’92

Текстът не е сатанистки, както смятат непосветените. Това е политическа песен. Въпреки че демонстрират откровената поетическа незрялост на младия си автор, лириките декларират прононсирана антикомунистическа позиция.

Back 2 DA DST ART / Обратно към ТРАГИЧНО ИЗКУСТВОOFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.