Reportagez / Случайни

Юни 2014. София. Мултиинструменталистът Desso (на снимката: на сцена със собствената си електрофънк банда Tri O Five) е поканен от “Frank” да композира и изсвири сакс-солото в Част 5 на Thermonuclear Sex Appeal, която излиза в началото на 2014 като инструментален трак. Това е първата колаборация на Da Small Tragoediaz с музикант от “комерсиалния” сектор на българския денс-поп. Съдейки по резултата, явно няма е последната, тъй като с включването на Desso почти традиционния блус саунд на парчето се изражда в силно нетипична за източноевропейската интонационна среда звукова микстура от Kenny G фийлинг, Fatboy Slim груув и Mezzoforte пулсация.
ФОТОГРАФ: Тодорова

Януари 2014. София. Цигуларката Ljuba, позната на българската (а от няколко години и на испанската) публика с участията си в множество блус-рок и класик рок проекти и сборни формации, е гост солист на Da Small Tragoediaz в готик баладата Perpetual Life Pt2 от албума Tragoedia Mundi Anno Domini….
ФОТОГРАФИЯ: Маринов

Ноември 2013. La Serena. Munoz BrothersAl Shein (ляво) и Grode (дясно), прочутото рап дуо от Ла Серена, Чили. През 2013 година те са поканени от “Frank” да напишат текста (естествено, на испански) и да изпеят речитативите в парчето Rises (Una Vista Existencial) – юбилейна версия на On da Bus – хита на DST от 2003. Резултатът от колаборацията на Трагедиите и тези забележителни латино емсита е уникална блус-метъл americana, каквато няма да чуете в Америка. ПреподРобния очаква родните промоутъри да поканят двамата майстори на хипхопа в България, тъй като той самият няма средства да го направи.
ФОТОГРАФИЯ: Pb Photography

Октомври 2013. София. Da Bird – фронтменът на дет метъл бандата Hatebomb, помага на Трагедиите с екстремни ревове в песните Up Against da Wall и Bite da Bullet! С участието си в Da Small Tragoediaz той сбъдва детската мечта на ПреподРобния “Frank” да инкорпорира истински, ултрабрутални грайндкор вокали в композициите си.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Октомври 2013. София. Поредната “жертва” на афинитета на “Frank” към майсторите на блусарския саунд – китаристът и вокалист Porto, познат на българската публика най-вече като фронтмен на класик рок квартета Blues Traffic (където свири с барабаниста на Da Small Tragoediaz – 2backOFF). Той гостува на Трагедиите със сола и струнни партии в песните Thermonuclear Sex Appeal Pt3 и Hi-R, части 1 и 2. В обозримото бъдеще ПреподРобния предвижда нови колаборации с този брилянтен инструменталист и певец, но поради голямата ангажираност на Porto засега те са замразени на фаза “идеен проект”.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Септември 2013. София. Nam е сред най-известните и обичани в България майстори на клавишните инструменти и най-вече на класическия Hammond. Той става популярен на блус-рок сцената още в началото на 90-те години на ХХ век с култовата формация Herman’s Wolf Band. Гостува със сола и клавирни партии в доста от песните на Трагедиите от 2010 до днес. Говори се, че “Frank” – претенциозен до нетърпимост към останалите музиканти, с които работи, импортва траковете на Nam в микса на съответната песен, без изобщо да ги слуша, тъй като е убеден, че ще му харесат при всички положения. Самият ПреподРобен твърди, че Nam е единственият от сътрудниците му, когото не си позволява да редактира.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Септември 2013. София. Valdemar – вокалист на мелодет бандата Demenzia (снимката е от концерт на въпросните) и китарист на алтърнатив проекта Everest, е официален тонрежисьор на Трагедиите от 2009, както и музикален продуцент на едни от най-известните им тракове. Като сешън музикант той се занимава и с повечето от барабанните партии на Da Small Tragoediaz.
ФОТОГРАФ: Bodom

Юни 2013. София. Шредърът BBK, познат на българската публика от участията си в блус-рок банди, сред които изпъква Tortilla Flat, е асоцииран към Трагедиите през есента на 2013 като част от Da Millennium All-star Lineup на мястото на Da Kayza. За разлика от повечето от останалите майстори на жицата, преминали през формацията, които са или пристрастени към метъла, или твърде далеч от него, BBK е умерен и балансиран инструменталист както в ултратежките китарни пасажи, така и във фънкарските партии. Казват, че “Frank” разчита до такава степен на безпогрешната му ритмика, че му поверява да изсвири в студиото дори някои от своите бас линии, но това едва ли е истина.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Май 2013. София. Da Kayza – бас китарист, ритъм китарист, саундмейкър, един от почетните гости в Da Millennium All-star Lineup на DST (2013). След като записва повечето струнни партии в Desolation Pt 4 в пряк контакт с останалите Трагедии, той се оттегля да работи от дистанция, тъй като не понася смъртоносните количества цигарен дим, произвеждани от ПреподРобния и ReachON, както и навика им да композират в нетрезво състояние.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Март 2012. Бояна. Малко преди китаристът ReachON да се присъедини към разширения състав на Трагедиите, наречен Da Millennium All-star Lineup на мястото на Derr Sin. Огромен фен на Jimi Hendrix и суровия класически рокендрол, ReachON влива в музиката на DST тонове блус фийлинг и фина доза фънк изтънченост, каквато като правило винаги е липсвала на останалите китаристи в бандата и особено на ПреподРобния. С работата си върху версиите на Desolation, Thermonuclear Sex Appeal и On da Bus от 2013 година той се превръща в най-силното доказателство, че “живата” струнна импровизация не е несъвместима с математическото музициране на лудите диско роботи.
ФОТОГРАФ: Винкелман

Август 2012. Созопол. Двама бивши музиканти от DSTSupa Mario (вляво, барабани и вокали в Петата формация) и Harry Da Cloud (клавишни, програминг и вокали във Втората формация). И двамата могат да свирят на абсолютно всеки инструмент, който им попадне под ръка.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Август 2012. Созопол. В наши дни Supa Mario (в средата) честно и почтено си изкарва хляба като уличен музикант. Той е живата квинтесенция на думата “мултиинструменталист”. Ако връчите на този човек какъвто и да било рядък екзотичен инструмент рано сутринта, вечерта на площада той вече ще може съвсем сносно да изсвири на него песента Thermonuclear Sex Appeal за разлика от “Frank” (вляво), който, макар да е композирал по-голямата част от партиите, още не ги е научил.
ФОТОГРАФ: Фичерова

Юли 2012. Неизвестно къде. Диджеят, продуцент на електронна музика, композитор, саундмейкър и барабанист Surbahar (вторият от ляво) е гост на DST в албума им Da Disco Clownz from Hell Pt 1. Той създава великолепната транс-ембиънт версия на Desolation.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Юни 2012. София. Loud festival. Китаристът на DST9 Derr Sin и релативно новата певица на Tristania Mariangela Demurtas, която е стара фенка на Трагедиите. Те пък са големи фенове на някогашната вокалистка на норвежките готици Vibeke Stene. Едва доловими влияния от Tristania има в някои от последните продукции на DST, примерно в Mak’em Cry.
ФОТОГРАФ: Георгиева

Април 2012. София. Disco Fi и “Frank” записват китарите към песента Mak’em Cry Pt 1 в студио Zero Project с тон инженер Valdemar. По-точно, както става винаги, първият се мъчи с партиите, саунда и ефектите, а вторият “дава акъл и намира кусури”. Така e било открай време и така ще бъде, докато ПреподРобният продължава да измисля рифовете и солата сам, при това не на китара, а на компютър, тъй като никога не е бил особено на “ти” със струнните инструменти.
ФОТОГРАФ: Пипова

Април 2012. София. Disco Fi записва китарите към песента Mak’em Cry Pt 1 в студио Zero Project с тон инженер Valdemar. Тъй като, първо, идва от дет метъл сектора на българския ъндърграунд, и второ, е свирил на бас китара в предишната си група, той вкарва в единствената си реализирана с Трагедиите песен значителни дози рокаджийски груув, което не влиза в предвижданията на ПреподРобния (най-значимия апологет на машинния звук на Балканите). “Frank”, както знаем, не обича партиите в парчетата на DST да се случват в разрез със симулациите на хард диска му. Въпреки това, след внимателен анализ на постигнатото, той оценява приноса на Disco и оставя неговите инвенции непокътнати.
ФОТОГРАФ: Пипова

Април 2012. София. Lay D записва мелодичните припеви и рап речитатива към песента Mak’em Cry Pt 1 в студио Zero Project с тон инженер Valdemar. Вокалистката е болна, с висока температура, а освен всичко това се смущава, защото никога не е нито пяла, нито слушала тежък рок (работила е главно като народна певица), тъй че “Dr Frank” успява да я накара да влезе в кабината с доста зор. Резултатът от нейните мъки обаче е перфектен, а артистичното й поведение би трябвало да послужи за пример на всички музиканти с традиционна ориентация, които никога не атакуват рамките на собственото си амплоа.
ФОТОГРАФ: Мюрсел

Март 2012. София. ПреподРобният и Disco Fi “умуват” по демото Mak’em Cry. Те сигурно биха си останали с въпросното демо, ако броени дни след това “Frank” не потрошава стария си лаптоп в репетиционната на Zero Project. Машината пада от нестабилна стойка за кийборди, собственост на студиото. Вместо да платят повредения хард диск, собствениците предлагат да овъзмездят групата със запис. Така само седмица след “избистрянето” на парчето то вече върви в ефир.
ФОТОГРАФ: Пипова

Март 2012. София. Offroad Radio. “Frank”, Lay D и Disco Fi в популярното някога и наскоро възобновено предаване Music Box с водещ Емил Братанов. За разлика от днес, през 90-те години, преди в България да се въведе порочната практика да се лансират само тези, които си плащат, Трагедиите бяха редовни гости на всички електронни и печатни медии.
ФОТОГРАФ: Братанов

Октомври 2011. София. Изложба на “Frank” в галерия Аросита. Две трагични генерации, попаднали случайно (или не) в кадър, без да се познават. Hed Trips и No Name (първи и трети от ляво) – диджеи и програматори в DST7, и Vladi Baddy (шести от ляво) – програматор и тон инженер в DST2.
ФОТОГРАФ: Васев

Октомври 2011. София. Изложба на “Frank” в галерия Аросита. Hed Trips и Euerpi от Da Small Tragoediaz 7 се грижат за звуковото оформление на експозицията, както и за унищожаването на спиртния ресурс на мероприятието. Един от основните творчески проблеми при Трагедиите винаги е била сталинистки желязната дисциплина по отношение на задължителната употреба на алкохол. Нейното строго съблюдаване неведнъж е довеждало формацията до вътрешни разногласия, противоречия и разпади, от една страна, но и до иновационни музикални хрумвания, от друга.
ФОТОГРАФ: Фичерова

Септември 2011. Клуб 3 уши, София. Da Small Tragoediaz 7 и приятели преди единствения им самостоятелен концерт за годината. От ляво надясно: Dark (гост диджей и бекграунд вокали, замества Hed Trips), Freya (гост за оперните вокали), Euerpi (китара), 2backOFF (барабани) и “Dr Frank” (всичко останало).
ФОТОГРАФ: Фичерова.

Юли 2011. София. Преди концерта на Da Small Tragoediaz и Mazut в клуб 3 уши. Диджеят на Седмата формация Hed Trips прави саундчек на барабаните. Характерно за 2backOFF – барабаниста на формации 7, 8 и 9, е, че използва твърде минималистичен дръм сет – бас, соло, фус и понякога един чинел. Всички останали звуци в ритъм секцията, включително и басовите партии, се изпълняват от Da Old Mak, който пък се управлява от Trips. Ето защо е важно именно диджеят да настройва ударните инструменти, за да не се дублират честотите на издаваните от тях звуци с честотите на звуците, идващи от компютъра.
ФОТОГРАФ: Фичерова

Юли 2011. София. Преди концерта на Da Small Tragoediaz и Mazut в клуб 3 уши. Соло китаристът Euerpi и пишман китаристът “Frank”, както винаги, имат проблеми с понижената настройка на китарите – никой не помни с колко полутона трябва да бъде понижена.
ФОТОГРАФ: Фичерова

Юли 2011. София. Преди концерта на DST и Mazut в клуб 3 уши. 2backOFF е един от малкото барабанисти в България, които могат да свирят адекватно върху сложен компютърен микс, без да променят темпото. Тази техника се прилага по света от много години, но все още е новост за озвучителите в родината ни. За постигането й са необходими елементарно, но сигурно оборудване и добър баланс между звука в слушалките и този в мониторите на сцената – условие, което често се оказва непосилно за “саундмейкърите” в нашите клубове. При това положение 2backOFF държи ритъма, така да се каже, “наизуст” и въпреки това рядко греши.
ФОТОГРАФ: Нейков

Юни 2011. София. Някогашният барабанист на култовите пънкове Прасета в КосмосаGeko, заменил Supa Mario в Da Small Tragoediaz 5 през 1999 година, записва албум с алтърнатив бандата Response, в която е постоянен член от известно време. Боен другар на “Dr Frank” от казармата, Geko остава до него дори след разпадането на Петата формация като съучастник в неуспешния опит за събиране на Шеста.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Март 2011. София. Високо цененият от “Frank” китарист G-zus, който свири и на бас в редица траш, дуум и стоунър банди, прекарва в DST по-малко от година. Причини – неизяснени.
ФОТОГРАФ: Чупетловски

Август 2010. Бургас. Преди концерта на Трагедиите и приятели на фестивала Sririt of Burgas. “Frank” (вокали и китара), Hed T.R.I.P.S.(вокали и семпли) и Bur ROW (програминг) от DST заедно с Iva и Ivashkin от Light Vocal Group.
ФОТОГРАФ: Фичерова

Април 2010. София. В една от концертните зали на Българското национално радио. “Frank” и Nely от дамската алтърнатив ню уейв банда Други гласове изпълняват Самотата/Desolation на саундчек в подготовка за ежегодния концерт в памет на Димитър Воев – фронтмен и основен композитор на може би най-интересната и популярна българска група от 90-те години на ХХ век – Нова генерация.
ФОТОГРАФ: Демидов

Април 2010. София. Алтернативното трио Light Vocal Group (от ляво надясно Benji, Iva, Ivashkin) гостува в три песни на Трагедиите в периода 2010-2011 г. – Desolation Pt1, Desolation Pt2 и Da Deuce doesn’t Believe in God Pt4.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Август 2004. София. Da Small Tragoediaz 6, известни още като Frank&Stein, т. е. ПреподРобния “Dr Frank” (дясно) и Herr Stein (в средата), заедно с Pushkin – бас китаристът на Формации 4 и 5 (ляво).
ФОТОГРАФ: Фичерова

Август 2004. София. Herr Stein – соло китарист и беквокалист на формации Da Small Tragoediaz 2 и 5, основен композитор, продуцент, саунд инженер и диджей на Формация 6. Автор на музиката в някои от най-големите хитове на Малки трагедии. Човекът (макар да не е сигурно дали не е робот), дал най-много идеи за цялостната артистична концепция на бандата след ПреподРобния. Перманентен и съвсем пълноправен в творческо отношение съекипник на “Dr Frank” от 1993 до 2004 година, когато се случва най-страшното – той… се задомява! Оттогава до днес “Frank” е едноличен собственик и дистрибутор на марката DST в очакване на раждането на неговия заместник.
ФОТОГРАФ: Фичерова

Ноември 1995. София. Ателието на “Dr Frank”. ПреподРобния – басист и вокалист на Третата формация на Da Small Tragoediaz, известна още и като Da Big Mothafuckin’ Tragoediaz, композира. Освен работно пространство на артиста и доста популярна в столицата школа по рисуване, това култово място (един грубо преустроен неуютен гараж) дълги години е и репетиционна на Трагедиите и техни приятели, сред които изпъкват бандите Мъртво, Ghost Tribes, Kaya, Delta Force. За съжаление около началото на новото хилядолетие собствениците на гаража успяват да изгонят “Frank” и той си купува истински офис с френски прозорци и климатик.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Ноември 1994. София. Ядрото на DST2 – (от ляво надясно) Vladi Baddy, Harry Da Cloud и “Frank”. Запален “уейвър”, почитател на класическия рок и откровен хевиметълист. Трагедиите винаги са били фокална точка за коренно различни един от друг и от съвременниците си артисти.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Ноември 1992. София. Басистът, поет с китара, художник, композитор и ъндърграунд активист Peppers никога не е участвал физически в Da Small Tragoediaz, въпреки че е получавал такива предложения от “Frank” на няколко пъти в течение на две десетилетия. Макар и твърде скромна обаче, неговата роля в творчеството на Трагедиите е очевидна. Още през 80-те години на ХХ век той и ПреподРобния, съученици в художествената гимназия в София, написват две песни, които ще се превърнат в масивни хитове на DSTOn da Bus и Torment in Hell. Днес, около 30 години по-късно, тези два къса тийнейджърска лиготия вече са образци на т. нар. българска алтърнатив рок класика.
ФОТОГРАФ: неизвестен

Back 2 PICZ / Обратно към ФОТОГРАФИИ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.