Sessionz / Нагласени

Юли 2014. Dr Frank в лабораторията си. Снимката е част от мащабна експериментална фотосесия за сингъла Perpetual Life. Говори се, че в подобна стилистика и на фона на същия декор някъде в дълбоките мазета под ателието на ПреподРобния “Frank” се снима чисто нов видеоклип на Трагедиите.
ФОТОГРАФ: Паунов.

Юли 2014. Лабораторията за звукови изтезания на ПреподРобния “Frank”. Част от мизансцена за фотосесията към сингъла Perpetual Life, реализирана със съдействието на Музея на дигиталните технологии към Техническия университет в София.
ФОТОГРАФ: Паунов.

Април 2012. Da Small Tragoediaz – Осмата, най-кратко просъществувала формация. От ляво надясно: Disco Fi, Lay D, “Dr Frank”, Ape Real, 2backOFF.
ФОТОГРАФИ: Мюрсел, Пипова, Куцаров, Петкова. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов, Пипова.

Април 2012. Disco Fi – китаристът на Осмата формация на Da Small Tragoediaz. Появява се на концерти и с DST9, но така и не успява на научи целия репертоар на бандата. Български музикант и радиоводещ от татарски произход, мюсюлманинът Disco Fi е най-прясното и ярко доказателство, че Трагедиите не са про-нацистко формирование, а просто хора (и киборги) с радикални, но широко отворени към културния космополитизъм възгледи.
ФОТОГРАФ: Мюрсел. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Април 2012. Ape Real – едната от двете вокалистки в Осмата формация. Идва в DST от поп и денс сцената, но се говори, че се е разписвала и под прогресив рок албуми. Освен извънредно опитна певица, тя е и талантлив бижутер.
ФОТОГРАФ: неизвестен. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Април 2012. Lay D – соло вокали и синтезатори в Осмата формация на DST. Поначало интерпретаторка на автентични български фолклорни песни, преминала и през школовката на мюзикълите, Lay D се оказва, без самата тя да очаква, доста добра рапърка и агресивна метъл дива. Отделно от тези си данни, тя демонстрира и високо ниво като кийбордист и тамбурист. Днес дамата се развива в сферата на музикалния театър.
ФОТОГРАФ: Пипова. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Пипова.

Ноември 2010. Da Small Tragoediaz – Част от Седмата формация. От ляво надясно: Hed Trips, “Dr Frank”, 2backOFF.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Ноeмври 2010. Hed Trips – диджей и програматор в Седмата формация. Заедно със своя брат No Name изпълнява успешно, макар и за кратък период безспорно най-важната роля в правенето на нещата при DST, спрямо която дейност “Frank” е особено придирчив и безкомпромисен. Факт е, че и до днес не е открит и назначен негов заместник.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Ноeмври 2010. DJ Hed Trips не се смята за музикант. Той нарича себе си “клоун”, с което се доближава най-много до концепцията на “Frank” за личностната характеристика на един истински член на DST от всички психично болни, минали през формацията. ПреподРобният и Hed не уважават групите, съставени от виртуози, а си падат повече по артистично презентирани саунд системи като The Prodigy, Kraftwerk и Ministry, при които музиката се “случва” на машинно ниво, а хората, доколкото изобщо ги има в гореспоменатите банди, са просто актьори или пък обслужващ компютрите персонал. Hed е един от малкото, схванали адекватно идеята зад шумотворчеството на Трагедиите.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Ноeмври 2010. “Dr Frank” – операционната система на Da Small Tragoediaz. Той пише почти всички текстове и около 60 процента от музиката на Трагедиите, изпълнява водещите вокали, програмира голяма част от инструменталите, свири повечето китарни, клавирни и бас партии.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Ноeмври 2010. Наричат го ПреподРобния заради фанатичния му педантизъм по отношение на детайлите и афинитета му към дългите псевдоконцептуалистки разяснения на всеки трагичен акт. Ако му покажете картоф, ще напише за него сюита в няколко части и поне три тома естетическа критика, след което ще отдели години за статистически и микробиологични проучвания на въпросния обект. За заболяването му ще добиете представа и от този уебсайт.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Ноeмври 2010. 2backOFF e един от най-популярните и технични музиканти, вдигали врява в DST. Въпреки постоянните смени, ротации, а, в най-добрия случай, пълно отсъствие на човешки фактор в бандата, той остава непоклатим на мястото си зад барабаните във формации 7, 8 и 9. Освен признатите му качества на инструменталист това, което винаги му е давало имунитет срещу изгонване, е неговият многостранен артистизъм. Подобно на “Frank”, 2backOFF съчетава кариера на рокаджия с такава на визуален артист-приложник. ПреподРобният ненавижда декоративните изкуства и занаяти, но е принуден да признае, че прочутите лампи на барабаниста вдигат рейтинга на Трагедиите.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Ноември 2010. Da Small Tragoediaz – Седма формация. От ляво надясно: “Frank”, Hed Trips, 2backOFF, Proletarian. На снимката, както обикновено, не присъства срамежливият No Name (аудиопродуцентът в сянка), с помощта на когото тези хора реализират един от най-големите хитове в историята на българския рок – Da Deuce doesn’t Believe in God Pt 4. На фотосесията поради перманентна регресираща безотговорност не се явява и тогавашният (временен) китарист на Трагедиите – G-zus, и по тази причина той не е поканен на записите на гореспоменатия сингъл. Китарите са изсвирени от ПреподРобния, който, знаем, винаги решава проблемите в групата радикално. Солото пък е изпълнено на Хамънд орган от прочутия Nam.
ФОТОГРАФ: Куцаров.

Ноември 2010. DST7. От ляво надясно: “Frank”, Hed Trips, 2backOFF и Proletarian, тоест един постмодерен пенкилер, който си служи само с компютри и хваща китарата с погнуса, един диджей с преференции към тежката електроника и ну метъла, един закърмен с хипария и блус класически рокаджия и един отнесен фен на даркуейва и синтпопа от 80-те години на ХХ век. А повечето групи в света изглеждат така (от ляво надясно): брутален метълист, още по-заклет и по-брутален метълист, брутален метълист, който слуша и попфолк, като си пийне, и брутален, отчаян дайхард метълист. Трагедиите не се вписват в рок клишетата, въпреки че използват всички познати, а са измислили и още стотици.
ФОТОГРАФ: Куцаров.

Ноември 2010. Da Small Tragoediaz 7. От ляво надясно: Proletarian, Hed Trips, 2backOFF и “Frank”, тоест един позанемарил се напоследък художник (възпитаник на училище за изящни изкуства), един действащ и преуспяващ в сферата на приложната графика художник (най-вече уебдизайнер), един самоук художник приложник (изобретател на доста популярните в наши дни лампи-картини) и един (направо прочут) художник академист (график, илюстратор, теоретик на изкуството, дизайнер и преподавател). Във Формация седем най-радикално е спазено златното правило на ПреподРобния всички Трагедии да са хора (или пък роботи), чиято дейност извън групата е свързана с визуалните изкуства.
ФОТОГРАФ: Куцаров.

Ноeмври 2010. За съжаление поради особения си характер човекът-група Proletarian се задържа в Da Small Tragoediaz едва няколко месеца. ПреподРобния преценява, че сътрудничеството с талантливия кийбордист и певец е далеч по-ползотворно от разстояние, така че съвместната работа на двамата продължава по интернет и резултира във вселенския хит Up Against da Wall, чиято лайв версия вече циркулира в мрежата. Студийният вариант се чака в началото на 2013 година. Вокалите са записани от “Frank” и Da Bird (Hatebomb), а китарите са поверени на дама, чието име все още се пази в тайна.
ФОТОГРАФ: Куцаров. ПОСТПРОДУКЦИЯ: Манолов.

Януари 2000. “Frank”. Фотосесия за албума What’s Up?. Непубликувана по две причини: 1. Неявяване на Stein, чието гадже не одобрява наложената от фотографката корпспейнт визия; 2. Неприсъствие на Stein, чието гадже не одобрява присъствието на фотографки около Трагедиите.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up?. Идеята зад това неособено сполучливо превъплъщение на Трагедиите е да се миксира визията на набиращата популярност по онова време блек метъл вълна с тази на ултрамодерните в началото на новото хилядолетие нуметъл фрийк банди като Slipknot, Mudvayne, Static X, HED P.E., Mushroomhead и други подобни, т. е. да се съчетаят северноевропейската и отвъдокеанската шок рок традиции. Садо-мазо моментът пък е “взет назаем” от готик сцената. Естествено, когато всичките тези клишета минат през менталното сито на “Frank”, накрая излиза или декадентска пародия, или откровена олигофрения. Този път обаче резултатът е доста по-посредствен.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up?. “Dr Frank” в ролята на мъчител на “невинна девственица”. Аленият цвят на кръвта е цензуриран от медиите, тъй че е заменен с наситенорозово. Поредицата от кадри е замислена в синхрон с проектосценария на предстоящия тогава клип Frankenstein is in da House, в който маскиран диджей влиза в дома на млада дама, упоява я и я кара да танцува под звуците на бесен брейкбийт хадкор, след което симулира нейното изнасилване (и някои още по-лоши неща) пред любителска видеокамера. В края на видеото дамата се събужда в леглото си с бледи реминисценции за приятни изживявания, а тялото на диджея е намерено на земята пред балкона й.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up? и нещо като сториборд сесия за клипа Frankenstein is in da House. Гореописаният сценарий, естествено, не е спазен при заснемането на видеото. “Голият” фотомодел не се явява на снимките, тъй че персонажът на “девицата” е отхвърлен.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up? и нещо като сториборд сесия за клипа Frankenstein is in da House. След отпадането на основния персонаж – този на изкушената с фрийк лайфстайл “порнодевица”, отпада и самоубиващият се диджей-изкусител, така че целият сценарий на “Frank” се сгромолясва трагически и клипът е заснет (от GoGo) и монтиран (от Stein) напълно произволно и импровизирано. В последния момент на сцената излиза нов, доста по-конкретен главен герой – самият Франкенщайн (в ролята: DJ Ivan). Естествено, при това положение еротичните сцени, готик стилистиката и всичко останало се оказват неизползваеми. От днешна гледна точка – за добро предвид недоизкусурената и доста пошла идея на ПреподРобния.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up? и нещо като сториборд сесия за клипа Frankenstein is in da House. Единственият кадър от серията, който е използван в прес рилийза на албума. Тъй като Stein го няма на снимките, много хора и до днес смятат, че Da Small Tragoediaz 6 е едноличен проект на ПреподРобния.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up?. Опитът на Трагедиите с “корпспейнтинга” се проваля още на репетицията преди промоцията на албума. Оказва се, че закупеният грим е “менте” и се разтича неконтролируемо при интензивно изпотяване на сцената.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Януари 2000. Фотосесия за албума What’s Up?. Единственият сполучлив опит от неколкочасовите мъчителни напъни на фотографката според “Dr Frank”. Но за беда ръката на модела излиза извън кадър, а ПреподРобния, знаем, е поклонник на ултимативната ренесансова композиция, така че и тази снимка е отхвърлена без колебания.
ФОТОГРАФ: анонимен.

Септември 1997. Da Small Tragoediaz – Пета формация. В периода на нейната дейност Трагедиите радикално скъсват с дигиталната музика. От ляво надясно: Panco (китари), Pushkin (бас), “Dr Frank” (китари и вокали), Supa Mario (барабани и вокали), липсва (както винаги) Herr Stein (соло китари, вокали и електроника).
ФОТОГРАФ: неизвестен.

Back 2 PICZ / Обратно към ФОТОГРАФИИ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.