Da Big Mothafuckin’ Tragoediaz R among da LoudSt & da Most HRmful 2 your Hearin’ BNdz in da World (September 1995) / Големи трагедии е сред най-шумните и вредни за слуха групи в света (септември 1995)

Вестник Жълт труд, статия от Валентин Хетимов, който цитира “Dr Frank” почти дословно (там, където не го цитира, допуска множество грешки, ето защо материалът по-долу е генерално редактиран от “Frank” и не отговаря съвсем на този, който виждате на снимката вляво).

Пореден опит да на­тика окончателно постмодернизма в миша дупка направи шефът на групата Малки трагедии (Da Small Tragoediaz) Теодосий Ма­нолов, известен с алтер­нативните си пристрас­тия. Той се събра с идей­ните си противници – хардрокаждии, но ина­че приятели, Деян Ива­нов, Антон Петров, Чав­дар Ганчев и Даниела Георгиева. Петимата за­мислиха и основаха “най-шумната и вредна за слуха група в све­та” – Големи трагедии (DST3).

Софийските юнаци искат да предизвикат у феновете си чувството, че живо­тът им е плод на нечия тра­гична грешка, последица от препиване на гладен стомах, дългогодишно полово въз­държание или проблеми в отделителната система.

Единствената записана песен на групата (в студио Графити) е почти осемминутната Мъчeние в Ада, която мал­цина музикални редактори се осмеляват да въртят по електронните медии, а тя си струва да се чуе. Но ако ня­кой се похвали, че е гледал на живо шоу на Големи тра­гедии (оригинално изписване: DST3 – Da Big Mothafuckin’ Tragoediaz), той просто лъже, бандата още не е правила концерти. Спо­ред Теодосий сти­лът е близък до алтерна­тивния хеви метъл – базира се на ритъмендблус схеми, но украсени с родопски припеви, с влияния от джаза и рагтайма, тра­ша, пънка и класическата музика. И всичко – придру­жено от неприлични рап ре­читативи. Зевзеци се кълнат, че слушането на това твор­чество ще накара някои хора да изхвърлят касетофона си през прозореца, като преди това го разглобят на части и пре­соват.

Както във всички “трагични” групи (DST1 и DST2), и в тази свирят шеме­ти. Теодосий (“Dr Frank”) се грижи за рапирането и зву­ка на баса. Даниела (Croco), която се мотае и около групата Electric Shock, отговаря за неистовите пи­съци и задгробните вопли, сиреч вокалистка е. Антон (Toni) удря барабаните, и то по осо­бено недемократичен и експлоататорски начин. “Корифеят” на тънките струни Чавдар (4aVo) – от групата Delta Force, се доближава до класата и бързината на виртуоза Yngwie Malmsteen, а Деян (Doc), също от Delta Force, освен за звука на ритъм ки­тарата, отговаря и за хедбен­гърската дейност на цялата фор­мация, защото единствен има кичури, по-дълги от пет сантиметра.

Ясно е, че трагизмът не е стил в рок музиката, а екологична катастрофа. Ясно е и, че слухът на родния меломан още не е кален в много шумови експерименти. Всъщност нетра­диционно замислената и тра­гична по форма музика на DST3 – Da Big Mothafuckin’ Tragoediaz е призва­на да гали ушите на слуша­телите, стига да издържат “Мъчeнието в Ада” на техните бъдещи концерти.

Back 2 ARTICLEZ / Обратно към ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.