DST iz in da House (August 2010) / DST iz in da House (август 2010)

Непубликувано интервю на Манолов с Dr Frank за списание Стандарт За ХОРАТА.

 

Някои от виртуалните словоблудства на Dr Frank вече са публикувани на различни езици, други отлежават като скъпо шардоне из мазетата на световната литературна класика, очаквайки началния тласък на обществения интерес. Запознатите с ъндърграунда сигурно са стоплили, че става дума за Frank – операционната система на вечно актуалния бийтбоксметъл проект Da Small Tragoediaz. Тези хора са чели в медиите туй-онуй за или от въпросния субект, но бас държа, че не са го виждали на живо. Той съхранява енигматичната си особа в секретна изолация и общува по интернет единствено с мен – неговия мениджър, за да ми дава педантични указания как да адаптирам музиката му и на какви интервали от време да трансферирам хонорарите му. Ще се опитам да ти представя моя тайнствен работодател в един кратък ексклузивен моабет.

 

Здрасти, Frank, пишеш сравнително компетентно по въпроси от културния “ресор”, в течение на годините се убедих, че май разбираш и нещичко от музика. Какво всъщност е твоето призвание?
Аз съм просто софтуер ентусиаст, който съчинява рими, дрънка, композира нещо като концептуален пънк с текстове за духовните начала и живота отвъд смъртта в цифровата вселена, т. е. търси универсален език за диалог с вирусите в себе си и демоните на околните (хора и компютърни програми).

Формацията, която оглавяваш – Da Small Tragoediaz, определено не е типичната рок-група. През 90-те години на миналия век тя заливаше радиоефира с провокативни претенциозни дългосвирещи продукции, а не изнасяше концерти в знак на протест срещу шоуиндустрията. Подобна ли е идеята и днес?
Първо, и преди изнасяхме концерти, и сега го правим, просто невинаги на тях идва публика. Второ, Da Small Tragoediaz днес развява още по-радикално и екологичнонечисто послание, следователно едва ли ще се радва на високооборотни ротации в медиите, а като се има предвид, че радиостанциите вече не допускат експерименти в плейлистите си, т. е. че загубихме и тях като поле за действие, интелектуалният ни бунт сигурно ще ескалира в поредица от терористични актове. Примерно: „DST влязоха в Златния фонд на БНР… взривиха пълната дискография на Георги Христов и излязоха през вентилационната шахта.“ Както се казва, погребани сме от поп-а (тук нямам предвид „свещеник“, а оня музикален буламач, който рядко причинява на меломана нещо различно от рядко щастие) дълбоко в недрата на ъндърграунда, откъдето можем да издрапаме само в два случая: 1. Ако масовата култура бъде забранена (което е безнадеждна кауза) или 2. Ако широките маси бъдат лишени от слухови възприятия чрез бийтбокс-метъл геноцид (какъвто бандата ни провежда от години).

Това звучи доста сектантски. Кои са в момента участниците в Da Small Tragoediaz?
Ще цитирам една интернет публикация, която открих наскоро, защото не ми се обяснява: “DST се характеризира с постоянна ротация, замяна (и в най добрия случай – липса) на членове… Обикновено никой не може да преброи и пребори хората в бандата, защото повечето от тях страдат от хронично раздвой- и разтрой-ство, и то не само на личността. Според едни техният брой надхвърля лайнъпа на Лондонската филхармония, най-вече около масите по кръчмите. Други пък казват, че били само двама, ако не се брои озвучителят им, който и без това се успива редовно.”

Хайде стига с тези глупости, моля. Представи накратко членовете на групата.
Добре, де… Dr Frank, т. е. аз, е операционната система, гласът, стожерът, воденичният камък, текстописецът, инициаторът на арт-концепцията на проекта. Носител е на титлата “преподРобен” заради километричните лирики, които произвежда (не преподобен!!!, дразни се, ако въпросното звание се свързва с нароилите се напоследък християнски секти). Свири на дигитални инструменти. Използва също (но не свири на) ударни инструменти – особено когато му заговорят за Графа. На живо се подвизава с аватар, а когато аватарът се напие, го замества г-н Т. Манол, т. е. ти.
Herr Stein е сивият кардинал, инквизиторът, гестаповецът, солодигиталистът и съкомпозиторът. Но той е пенсиониран pro tem, тъй че няма смисъл да говорим за него.
Hed Trips се занимава със софтуерните казуси около арт дейността на формацията, а при изяви на живо неговият аватар натиска много копчета и притеснява вокалиста, т. е. аватара на Frank, тъй че е безпредметно да говорим за него.
Euerpi музицира на определени типове енджини и мисля, че това изчерпва темата относно него.
2backOFF, естествено, посредством аватара си, се грижи за хардуерните аспекти на нашето живо шоу и отговаря за ритмическите структури на композициите ни, тъй че няма смисъл дори да го споменаваме.

Аз съм запознат със стила, в който творите, но нека обясним на читателя какво представлява вашата музика.
Това е експериментален синтез между индустриални звуци, цифровизирани рифове, диско бийтове, истерични речитативи, мелодични припеви и каквото друго ти хрумне в служба на формалистична нонсенс поезия, чиито контекстуални рамки не са детерминирани прелиминарно, а се надграждат в хода на случването си по два вектора: евристично-импровизационен, спрямо публичната реакция, и автоматичен, спрямо авторското подсъзнание; вторият – като реакция срещу вилнеещия паракултурен поставангардизъм, напъващ се да естетизира практики и пространства с нехудожествени средства, товарейки ги със смисли, които Създателят е пропуснал да им вмени. Накратко: Kill the rock by its own methods (в превод: Убий рока с ирония, а ако още шава – помогни му с тухла четворка).

Ако читателят има проблеми с изкуствоведската терминология, готов съм да обясня. Преподробният Frank често описва музикалната си концепця като “готически попарт експресионизъм”, но зложелатели ръсят зад гърба му, че става дума за обикновена грандомания и проблеми със слуха. Специалистите твърдят, че стилът на формацията не е нищо повече от примитивен хеви метъл, гарниран с малко диджейски пинизи. Каквото и да означава всичко това, парчетата на Da Small Tragoediaz са новост на световната сцена.
Благодаря за високата оценка. Абе и аз понякога си мисля, че DST е опасна форма на оливане. Когато чуя Устата обаче, се успокоявам.

Вие бяхте върли протагонисти на съвременния мултимедиен нет самиздат. Защо поверихте първия си албум на компания и се отказахте от привилегията да разпространявате сами песните си в медиите?
Моя грешка, макар слуховете да посочват като виновници и още няколко лица… Г-н Васил Върбанов, водещ музикален журналист, ме подмами с обещанието, че ще ми осигури красива певица аватар, в чието тяло да мога да се изявявам, вместо да крея във виртуалното пространство, докато г-н Т. Манол се гаври с творчеството ми по сцените. Известният ъндърграунд издател г-н Пешо Уизърда пък ми обеща нов тристаен сървър с две чекмеджета и еър къндишън, така че склоних да издаде тавата…

Готов ли е вече новият ви албум?
Разбира се, готов е и следващият, но няма да видите по сергиите и тях. Вече ще публикуваме само в нета, а ценителите ще могат да си пазарят CD от нашите квартални дилъри на преференциална цена, с бонус – ножче за бръснене Жилет. Продаваме го и по концерти…

Ама вие правите ли такива?
Напоследък не сме ощастливявали хората на живо, тъй като Stein (най-сетне) се пенсионира, а новите аватари още разучават парчетата. През изминалите години г-н Манол, който ме представлява, нерядко ме позореше по сцените на най-популярните рок клубове. Неговите изяви на живо нямат хепиенд. Той проявява нахалството да използва скъпи електронни устройства и да изисква от озвучителите допълнителни технологични екстри. Засега изключителната му наглост като че ли остава без последствия, но възнамерявам да го уволня и заместя с 3-метрова холограмна певица негърка. Желаещите 3-метрови негърки могат да осъществят платоничен контакт с дилъра си на Da Small Tragoediaz по местоживеене и да му предадат CV и снимки по бельо.

НА СНИМКАТА: Част от Седмата формация на DST (от горе ляво по часовника): Dr Frank (а може би Т. Манол) – операционна система, Proletarian – клавиши, 2backOFF – хардуер, Hed Trips – софтуер.

Back 2 ARTICLEZ / Обратно към ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.