Reincarnation of Da Small Tragoediaz (November 1994) / Превъплъщение на Малки трагедии (ноември 1994)

Вестник Хубава жена. Интервю на журналистката Елеонора Константинова с Vladi Baddy и Herr Stein (от групите Малки трагедии и КАКТУСИ), които на шега се оприличават на смешно-тъжните символи на MTV – Бийвъс и Бътхед.

НА СНИМКАТА: Vladi Baddy (ляво) и Herr Stein (най-отзад) в началото на 90-те години като членове на 2TAXI – една от най-иновативните български групи от зората на демокрацията, заедно с прочутия фронтмен на формацията Кембъла (втори отляво), вокалистката Светла и басиста Бъч. ФОТОГРАФ: неизвестен.

 

Откога работите заедно и как дойдоха идеите за имената на групитe?

Бийвъс: В началото беше купонът…

Бътхед: А преди него беше първата ни формация – Тутакси, на която разместихме сричките и се получи… КАКТУСИ. От 1993 година обаче групата има още едно име – Малки трагедии. Двете имена приютяват общо взето все едни и същи хора, затова често се объркваме…

И все пак какво означава КАКТУСИ?

Бътхед: Ами: “кой-какту-си-иска”…

Бийвъс: КАКТУСИ в акростих означава: “Космодемонична Асоциация за Контрол на Тактиката на Управителния Съвет на Издателите” на Малки трагедии. Това съкращение е доста сложно и често си го репетирам преди лягане. В известен смисъл ние сме ръководството на Малки трагедии, а от друга страна, М. Т. е издателски консорциум, натоварен да издава Себе Си, Нас и Нашите Опити за Масова Манипулация на Човечество­то…

Трудно ли беше началото?

Бътхед: Трябваше само да раздадем ролите. Минахме и без кръв. Ето кой до какво се до­копа: Теодор Манолов (Теодосий Трагедия­та, по-късно преименувал се на “Dr Frank”, б. р.) – бас и вокал, генерален председател; Георги Станев (GoGo) – клавири и ефири, върховен жрец; Стефан Кръстанов (Stefan-Stefan, по-късно преименувал се на Herr Stein, б. р.) – китари и вокали, главен ша­ман; Владимир Андреев (Vladi Baddy) – компютри и електрое­нергия, президент; Захари Захариев (Хари Об­лака) – пенкилер, пипва тук-таме по нещо, свири добре; Цветомира и Оля – бек-вока­ли.

Как правите песните си? Сами ли ги аранжирате?

Бийвъс: А-а-а, не! С Божията помощ!

Бътхед: Ако ни се доще да чуем някое хубаво парче, просто сядаме и си го измисляме… Ха… ха! Записваме всичко в домашното си студио, защото сме маниаци на изпипания саунд и модерната технология. За Теодосий беше истинско удоволствие да записва вокали в банята, а за съседите остана привилегията да усъ­вършенстват Морзовата азбука чрез перкусионни въздействия от наша страна въ­рху делящата ни стена.

Имате ли защитени авторски права и не се ли страхувате от плагиатство?

Бътхед: Смятам, че саундът ни е толкова автентичен и непо­вторим, че опитите за достигането му извън рамките на Малки трагедии и КАКТУСИ биха довели плагиата до нервна криза!

Имали ли сте концертни изяви или участия в конкурси?

Бътхед: През октомври попяхме и посвирихме в НДК на форума Компютърно Пространство’94. Представихме както индивидуални компютър­ни композиции, така и песни на Малки трагедии и КАКТУСИ. Всичко беше на живо, много техника занесохме, но добре стана – разширихме Компютърното Пространство. И друг път тъй ще правим.

На български или на чужди изда­телски къщи разчитате за реа­лизация на вашата продукция?

Бийвъс: Разчитаме на къщата на Vladi Baddy

Какви са амбициите ви за в бъдеще?

Бътхед: Да довършим новото си студио и да заринем бълга­рина с авангарден и алтернати­вен на самия себе си power trap (така наричаме стила, в който свирим).

След глави 2, 3 и 4 от пънк оперетата Малки трагедии, наречени Термоядрен сексапил, Изяж дървото! и Реrреtuo Mortalis, в момента Малки трагедии и КАКТУСИ записват Choices, The Fi­nal Eagle’s Flight и Leonardo Galileo.

Back 2 ARTICLEZ / Обратно към ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.