Da True Story of DST (August 2011) / Истинската история на DST (август 2011)

Прес рилийз за албума на DST Da Veri Beast.

Култовата група Da Small Tragoediaz (по-известна у нас като Малки трагедии поради затрудненията на голяма част от журналистите да артикулират деноминацията в оригиналната й транскрипция на латинглиш) е създадена през 2050 година от човек с имплантиран компютърен мозък, наречен Dr Frank.

 

Въпросният Frank (според някои това е духът на Frank Zappa в модерно силиконово тяло) живее и твори в единственото оцеляло след Апокалипсиса обитаемо място – Небесния Йерусалим, където Йехова събира последните, най-праведни и добропорядъчни останки от изтребеното заради греховността му човечество – около 50 000 възкръснали души. Социалните активности в обетования град са изцяло роботизирани и компютризирани, тъй че оцелелите след Края на света имат само един ангажимент към обществото – да създават изкуство. Това е абсолютно задължително, поради което интересът към културния живот деградира до абсолютната нула. По причина на тази повсеместна незаинтересованост Frank решава да реализира своите музикални произведения в други епохи. Създава виртуална джем-стая, наречена Da Hypothetrix, в която кани отбрани възкръснали творци – Джанго Райнхард (соло китара), Рихард Вагнер (кийборди) и Калин Вельов (ударни инструменти), като за себе си оставя партиите на диджибаса и вокалите. Ала интелектуалният сблъсък на тези силни артистични индивидуалности не дава зрели плодове. Групата, наречена Da Big Tragoedia Mundi (отново латинглиш – езика на бъдещето) скоро се разпада.

България. 1992 година. Дълго преди изобретяването на интернет прочутият художник и поет с китара Т. Manol си купува студио. При ремонта открива под паркета мрежов интерфейс, чийто кабел се губи, зазидан в стената. Фатална случайност го подтиква да го включи към компютъра си и така случайно попада в локална мрежа с живеещия около 60 години по-късно Frank (науката още не е дала обяснение на този исторически факт). Намират общи теми – технологии, Zappa, постмодерна арт деперсонализация. Не след дълго Frank изпраща на новия си приятел свои композиции и споделя с него неуспеха на първата си виртуална банда и намеренията си да сформира нова. Тъй като винаги е отворен за идеи, ала не умее да свири на никакъв инструмент, T. Manol поема ролята на мениджър на хипотетичната формация и привлича в нея членовете на алтернативната група Lachryma ChristiTwisted Keyborg – барабани (по-късно в Анимационерите, Три телета и Nasekomix), Marin – китара (по-късно в Анимационерите) и Nicky – китара. Групата е кръстена Small Tragedies и интелектуалният поход към интонационната среда на бъдещето започва.

Способът за правене на музика е сведен до следната напредничава формула: Dr Frank изпраща от бъдещето композиран и програмиран от него цифров шум, а T. Manol го адаптира към несвикналите на ултразвуци и инфрабрумове уши на хората от ХХ век, след което насилва наетите музиканти да разучат резултата. После, посредством изобретения от Frank дигиталайзер, „включва“ съзнанията на изпълнителите в компютъра си, където те, представени от изящно анимирани аватари, попадат във виртуалното джем-пространство Da Hypothetrix. Там репетират със самия Frank и, завръщайки се в реалния свят, интерпретират наученото по концерти и в звукозаписни студия, където пък Frank гостува посредством изработен от известен дърводелец двойник. Двойникът обаче скоро се поврежда (според официалната версия, а според слухове заминава за Аляска), така че на сцената вместо Frank се налага да се появява T. Manol.

Последният, естествено, се главозамайва от неуспехите си на фронтмен, уволнява останалите музиканти и наема нови – Vladi Baddy – програминг, Herr Stein – китара и вокали, GoGo – клавишни и програминг, Harry Da Cloud – клавишни и програминг, и Olia от току-що разпадналата се група 2TAXI. През следващите години T. Manol, представящ се вече като “Frank”, назначава и освобождава редица таланти, някои от които по-късно стават големи имена на българската рок и денс сцена. Освен това той работи в колаборации с различни групи (най-успешно с китаристите Doc и 4avo от Delta Force (сега прекръстени на Offroad), както и с барабаниста Toni). След средата на 90-те съставът отново е стабилизиран с присъединяването на Panco – китара, Pushkin – бас, и BoBo – барабани (и тримата от групата Битов Терор). С привличането на барабаниста Supa Mario трагиците се отдалечават диаметрално от концепцията на Frank, изоставяйки дигиталния саунд за сметка на по-ръкотворни шумови провокации.

Грешката е поправена скоро. През 2001, останал с единствения си сподвижник – мултиинструменталиста Stein, самопровъзгласилият се за “Frank” T. Manol успява да окомплектова първия албум на групата. Името й е леко изменено на Small Tragoedias, а албумът е наречен What’s Up? Da Veri, Veri Best. Идеята на “Frank” и Stein (революционна за онези времена) е да издадат опуса без физически носител (та светът вече разполага с интернет) и да го качат на току-що изработения от Stein уебсайт, откъдето многобройните вече фенове на формацията да могат да го даунлоудват срещу известна сума. Самозабравилият се “Frank” обаче подписва на своя глава договор с компанията Wizard, която се наема да тиражира и разпространи албума по света. Това се оказва недалновидно решение. Компакт дисковете, непригодени към кибернетичното звукоизвличане на истинския Dr Frank, заразяват хиляди компютри и плейъри с неизвестен вирус от бъдещето, причиняват слухови увреждания и хронични нервни разстройства на много от почитателите на групата. Идеята за виртуално творчество във виртуална среда и съответно за виртуално консумиране на това творчество в същата среда е опорочена, а Small Tragoedias са дискредитирани. В отговор на острите медийни нападки и заведеното срещу тях дело “Frank” и Stein реагират радикално – сменят названието на формацията на Da Small Tragoediaz и се дематериализират изцяло в Da Hypothetrix за цели 5 години, докато изтекат договорните им отношения с техните издатели. През 2002 дуото продължава дейността си, отчело грешките от миналото и действащо отново в пълна хармония с Dr Frank от бъдещето. На следващата година в мрежата се появява култовият сингъл Da Deuce Doesn’t Believe/Frank&Stein, както и още няколко пресни опуса (като например прочутата колаборация с рапърите от S.W.A.T. Team). Скоро след това е готов и постоянно изменящият се, перманентно ъпдейтващ се, ежегодно преиздаван и до днес втори албум, наречен Da Veri BEAST. Нещата потръгват, но…

Stein сключва брачен обет, респективно спира да посещава Матрицата и занемарява композиторската си дейност до нивото на чалга мешъп ремикси. T. Manol се захваща да търси, намира, привлича и уволнява нови съмишленици. През неговото ситно синтетично сито все пак успяват да се промушат братята диджеи HED Trips и Balkan HED. Поканени са и Nely – вокали, бас (Други гласове) и Yavor – барабани (Мъртви поети), но те отказват официално членство във формацията. Накрая, чак през 2011, асоциирал в редиците на трагичните аватари виртуозния барабанист 2backOff (Blues Traffic) и не без помощта на множество съкомпозитори и гост-музиканти, T. Manol успява да преведе на човешки език текстовете на Frank, да пригоди шизофреничната му музика към слуха на преапокалиптичния човек и да реализира и ъплоудне в интернет актуалната версия на Da Veri BEAST

Back 2 ARTICLEZ / Обратно към ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.