Frankenstein is in da House

“Frank” обича да окепазява чужди композиции, ето защо през 2000 година се заема с адаптацията на един безименен инструментал на Herr Stein. В резултат на тази гавра на света се появява най-масивният хит на DST (Шеста формация) и до ден днешен. Влиянията, както обикновено, са разнообразни – и денс, и хипхоп, и хардкор, и дори индъстриъл жалони като The Prodigy, Beastie Boys, Boo Yaa T.R.I.B.E., Mr. Ed Jumps the Gun, Laibach, Sullen, Static X, Headcrash, Rammstein, Body Count, Westbam, отскоро нашумелите по онова време Bomfunk MC’s, класици като Motorhead, Deep Purple и, естествено, вечните вдъхновители на ПреподРобния – The Doors. За какво точно става дума в текста е много трудно да се схване, но авторът му и до днес твърди, че произведението има социална насоченост с елементи на хорър и екзистенциална метафизика. С две думи: парчето е против (или може би за) употребата на силни наркотици. Вокалната версия – Frankenstein is in da House Pt 2, влиза като пилотен трак в албума What’s Up?, а удължената от ПреподРобния инструментална сюита Frankenstein is in da House Pt 1 (снабдена с интро и аутро) – в появилия се три години по-късно Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe… Говори се, че имало и трета версия. В обозримото бъдеще, когато Трагедиите създадат четвърта и пета, ще бъде публикуван отделен сингъл, а творбата вляво ще бъде неговата обложка. Ето и двата варианта, записани до момента:

Frankenstein is in da House Pt 2 (04:35) – 2000

Това е прочутата вокална версия. След като “Frank” написва текста, идва по-трудната част – да убеди Stein да пожертва якия си и готов за дансинга брейкбийт трак. ПреподРобния излиза с тезата, че странната пародия, в която е превърнал парчето, всъщност е огромна крачка напред в историята на тежката електроника. Той успява да закара Сивия кардинал почти насила в столичното студио Graffitti, където с помощта на приятеля на Трагедиите и опитен аудио продуцент Bonchev теорията му се превръща във факт. Куриозното е че Pt 2 се появява на пазара преди оригиналната Pt 1 – през 2001, както казахме вече, като част от What’s Up? Във второто издание на този албум от 2010 година обаче тя е премахната от траклиста. “Frank” (както винаги еднолично) преценява, че би стояла много по-адекватно в опуса Da Disco Clownz from Hell Pt 1 (2012) и просто я премества там. Прочетете текста.

RELEASEZ / ИЗДАНИЯ: What’s Up?’01 (LP – 1st edition); Da Disco Clownz from Hell Pt 1 – Da Songz’12 (4LP)

STUDIOZ / СТУДИА: Q-Tech Sound Factory, Graffitti

RECORDED / ЗАПИСАНА: December 24 2000 / 24 декември 2000

LYRICZ: Manolov; ТЕКСТ: Манолов

MUZIC: Konstantinov, Manolov; МУЗИКА: Константинов, Манолов

PRODUCED BY: Konstantinov, Manolov; МУЗИКАЛНИ ПРОДУЦЕНТИ: Константинов, Манолов

RECORDED & MIXED BY: Konstantinov, Bonchev; ТОН ИНЖЕНЕРИ: Константинов, Бончев

MASTERED BY: Konstantinov, Manolov; МАСТЕРИНГ: Константинов, Манолов

LINE UP / СЪСТАВ:

“Dr Frank” – vox / вокали

Herr Stein – back vox, progz, synthz, guitarz / бек вокали, програминг, синтезатори, китари

Bonchev – back vox / бек вокали

******

А ето и инструменталната електросюита Frankenstein, която ПреподРобния сглобява през 2004, съшивайки отломки от разхвърляната музикална мисъл на Stein:

1. Frankenstein Intro (01:50) – 2003

2. Frankenstein is in da House Pt 1 (05:56) – 2003

3. Frankenstein Outro (03:33) – 2003

Както казахме вече, “Frank” се бори дълго, за да превърне един инструментал в истинска песен. Типично за него, след като постига целта си, той установява, че във вокалния вариант композицията е изгубила някои от своите емоционални обертонове и се заема да я върне към първоначалния й вид, ала… несъвсем. Добавя и премахва отделни части, но тъй като пиесата е дело на Сивия кардинал, работи само с негов нотен и звуков “материал”. В крайна сметка се получава 10-минутна денс лудница (а според “Frank” музика към кратък филм, който за съжаление и до днес е само в главата му). Така добитото на пост-модерния принцип кръцни-срежи “нещо” повторно е “разцепено” на три основни теми, след което е безцеремонно разхвърляно из албума Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe… Тук и само тук обаче можете да го чуете в цялост.

RELEASEZ / ИЗДАНИЯ: Frankenstein/Da Deuce doesn’t Believe…’04 (LP)

STUDIOZ / СТУДИА: Q-Tech Sound Factory, Digital Sound Technology Kitchen

RECORDED / ЗАПИСАНА: November 13 2003 / 13 ноември 2003

MUZIC: Konstantinov; МУЗИКА: Константинов

PRODUCED BY: Konstantinov, Manolov; МУЗИКАЛНИ ПРОДУЦЕНТИ: Константинов, Манолов

RECORDED & MIXED BY: Konstantinov, Manolov; ТОН ИНЖЕНЕРИ: Константинов, Манолов

MASTERED BY: Manolov; МАСТЕРИНГ: Манолов

LINE UP / СЪСТАВ:

Herr Stein – voicez, progz, synthz, guitarz / гласове, програминг, синтезатори, китари

“Dr Frank” – progz / програминг

Bonchev – voicez / гласове

Back 2 MUZIC / Обратно към ПАРЧЕТА


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.