Mak’em Cry

През 2011 година “Frank” (за първи път в живота си) получава “задание” да направи ремикс на друга група – Balkan Scientists Dub Project. ПреподРобния е помолен да преработи тяхното парче Fly – много приятен лек инструментален етно ембиънт. Той се захваща със задачата с мерак и скоро създава ултрагрозен индъстриъл брейкбийт трак, който за съжаление няма нищо общо с оригиналната композиция, макар някои партии от оригинала да присъстват в него. Естествено, B.S.D.P. не остават очаровани от метъл гаврата с техния фин лаундж и прекратяват сътрудничеството. Естествено, “Frank” веднага маха от микса всички техни звуци и измисля нови мелодии, така че песента да пасне на натюрела на Трагедиите. През 2012 написва и текст, в който, най-общо казано, става дума за безсмислените протести на безмозъчните маси срещу невидим враг, наречен Капитализъм, който сами са си създали, докато са мечтали за Комунизъм. Година по-късно лириките му се оказват пророчески, поне що се отнася до политическата обстановка на Балканите. Песента е записана от Формация 8 в състав: ПреподРобния (програминг, вокали, китари), Disco Fi (китари) и Lay D (вокали). Парчето има голям успех и до днес, така че когато версиите му станат поне пет (а до момента те са четири), ще последва издаване на сингъл, чиято проектообложка виждате вляво. Казват, че това е все още незавършен портрет на Доктора, но според нас е просто някой от отхвърлените му от възложители работни файлове. Чуйте вариантите на песента до момента в обратен хронологичен ред.

Mak’em Cry Pt 4 (Twisted Keyborg Ethno Masturbation) (04:27) – 2012

Twisted Keyborg е един от основателите на Трагедиите заедно с безликия “Frank”. ПреподРобния от години го кани да възобновят своята съвместна композиторска дейност, но редовно получава остроумни и неадекватно аргументирани, ала категорични откази. Все пак, по случай 20-ата годишнина на формацията, TK се съгласява да направи ремикс на Mak’em Cry. Когато “Frank” чува въпросното творение, той без колебания го натиква в трашбина на стария си очукан Mac – та то няма нищо общо с оригинала. За щастие песента остава дни наред в една флаш памет, Преподробния я открива, изслушва я втори път и остава поразeн от свободата и неконвенционалността, с която са третирани саундът и идеите на DST – това са точно свободата и неконвенционалността, с които Трагедиите “презират” нотите, думите и всичко останало. Тежките китари тук са отхвърлени, електрониката е неглижирана, в ремикса са запазени само няколко ориенталски мотива, изсвирени на дигитално бузуки от “Frank”, както и пет-шест строфи от неговите афро-рап речитативи. Получил се е извънземно авангарден етно-ембиънт с очарователно неритмични барабани и симпатично хаотична композиционна структура. Прочетете текста.

RELEASEZ / ИЗДАНИЯ: Da Disco Clownz from Hell – Pt 2 – Da Remixez’12 (4LP)

STUDIOZ / СТУДИА: Zero Project Studio, H&Я Media, Twisted Keyborg Studio

RECORDED / ЗАПИСАНА: August 1 2012 / 1 август 2012

LYRICZ: Manolov; ТЕКСТ: Манолов

MUZIC: Manolov, Karastoianov; МУЗИКА: Манолов, Карастоянов

PRODUCED BY: Karastoianov; МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТ: Карастоянов

RECORDED & MIXED BY: Bochev, Karastoianov; ТОН ИНЖЕНЕРИ: Бочев, Карастоянов

MASTERED BY: Karastoianov; МАСТЕРИНГ: Карастоянов

LINE UP / СЪСТАВ:

“Dr Frank” – vox, progz, synthz, samplez / вокали, програминг, синтезатори, семпли

Twisted Keyborg – progz, synthz, samplez / програминг, синтезатори, семпли

******

Mak’em Cry Pt 3 (Mokushi Dubstep Massacre) (05:28) – 2012

ПреподРобния поръчва на Mokushi подчертано твърд и “неслушаем” дъбстеп ремикс и последният се справя със задачата повече от блестящо. Етноелементите са изтикани на съвсем заден план за сметка на деформирани китарни рифове, хипхоп подвиквания и готически хладен, ала пънкарски мръсен електронен глич бас. Прочетете текста.

RELEASEZ / ИЗДАНИЯ: Da Disco Clownz from Hell – Pt 2 – Da Remixez’12 (4LP)

STUDIOZ / СТУДИА: Zero Project Studio, H&Я Media, Event Horizon

RECORDED / ЗАПИСАНА: July 18 2012 / 18 юли 2012

LYRICZ: Manolov; ТЕКСТ: Манолов

MUZIC: Manolov, Dotkov; МУЗИКА: Манолов, Дотков

PRODUCED BY: Dotkov; МУЗИКАЛEН ПРОДУЦЕНТ: Дотков

RECORDED & MIXED BY: Bochev, Dotkov; ТОН ИНЖЕНЕРИ: Бочев, Дотков

MASTERED BY: Dotkov; МАСТЕРИНГ: Дотков

LINE UP / СЪСТАВ:

“Dr Frank” – vox, guitarz, progz, bass, synthz, samplez / вокали, китари, програминг, бас, синтезатори, семпли

Disco Fi – guitarz / китари

Lay D – vox / вокали

Mokushi – progz, synthz, samplez / програминг, синтезатори, семпли

******

Mak’em Cry Pt 2 (Mazut Hates Ethno Digital Hardcore) (02:41) – 2012

Първият, който се престрашава да участва в ремикс-сесията за сингъла Mak’em Cry, е Dark от сайбърпънк бандата Mazut. Верен на стила си да бъде винаги анти, той изхвърля от парчето точно най-характерните елементи – етновокалите и фолклорните мотиви, като запазва само малка част от хардкор рифовете на китарата и някои синт шумове, които премодулира и дисторзира до вредни за слуха измерения. Единственият проблем в тази чисто инструментална версия според ПреподРобния е скромната й дължина. “Frank” опитва какво ли не, за да накара Dark да развие въпросните две и нещо минути звуков терор, но се проваля, в резултат на което Трагедиите се сдобиват с най-кратката композиция в своята история.

RELEASEZ / ИЗДАНИЯ: Da Disco Clownz from Hell – Pt 2 – Da Remixez’12 (4LP)

STUDIOZ / СТУДИА: Zero Project Studio, H&Я Media, Mazut Garage

RECORDED / ЗАПИСАНА: May 12 2012 / 12 май 2012

MUZIC: Manolov, Dark; МУЗИКА: Манолов, Дарк

PRODUCED BY: Dark; МУЗИКАЛEН ПРОДУЦЕНТ: Дарк

RECORDED & MIXED BY: Bochev, Dark; ТОН ИНЖЕНЕРИ: Бочев, Дарк

MASTERED BY: Dark; МАСТЕРИНГ: Дарк

LINE UP / СЪСТАВ:

“Dr Frank” – guitarz, progz, synthz / китари, програминг, синтезатори

Disco Fi – guitarz / китари

Dark – progz, synthz / програминг, синтезатори

******

Mak’em Cry Pt 1 (05:39) – 2012

Това парче чудесно се вписва в жанровата категория етнометъл. В него има и български, и ориенталски, и индиански фолклорни мотиви, доста брейкбийт, хипхоп, индъстриъл, щипка ембиънт и дори прогресив метъл моменти, а се откриват и почти конкретни интонационни заемки от тежки банди като Rammstein, Clawfinger, Sepultura, Biohazard, Crematory, Pantera, Tristania, Alice in Chains, Senser, Ram-Zet, от по-близки до попмузиката актове (например Depeche Mode, The Prodigy, Cypress Hill), а даже и от хевиметъл динозаври като Yngwie Malmsteen. И макар от инструменталните тракове на B.S.D.P. в крайния вариант на Mak’em Cry да не е останало нищо, ПреподРобния е на мнение, че в все пак тук още витае някакво подсъзнателно внушение, почерпано от оригинала, което придава на парчето нетипичен за Трагедиите мелодичен обертон. Текстът, разбира се, е здравата повлиян от привидно безсмислените пънкарски “подвиквания” във вокалните тракове на The ProdigyПрочетете го.

RELEASEZ / ИЗДАНИЯ: Da Disco Clownz from Hell – Pt 1 – Da Songz’12 (4LP)

STUDIOZ / СТУДИА: Zero Project Studio, H&Я Media

RECORDED / ЗАПИСАНА: Apri 5 2012 / 5 април 2012

LYRICZ: Manolov; ТЕКСТ: Манолов

MUZIC: Manolov, Rusev; МУЗИКА: Манолов, Русев

PRODUCED BY: Manolov; МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТ: Манолов

RECORDED & MIXED BY: Bochev; ТОН ИНЖЕНЕР: Бочев

MASTERED BY: Bochev; МАСТЕРИНГ: Бочев

LINE UP / СЪСТАВ:

“Dr Frank” – vox, guitarz, progz, bass, synthz, samplez / вокали, китари, програминг, бас, синтезатори, семпли

Disco Fi – guitarz / китари

Lay D – vox / вокали

Back 2 MUZIC / Обратно към ПАРЧЕТА


OFFICIAL WEB SITE OF DA SMALL STRAGOEDIAZ
®©2012 This website is created by Maslev & Manolov and edited by Manolov.
Този сайт е направен по дизайн на Маслев и Манолов и под редакцията на Манолов.